Reisverslagen algemeen demarage

Flottielje zeilen 2005

Nieuw in het assortiment van 2005 was het flottielje zeilen. Ruim 3 weken werd er samen gezeild, niet alleen in Nederland maar ook richting Belgie en de Franse kust.
Van één der deelnemers de volgende reaktie: we wilden toch nog even laten weten dat we mede dankzij jullie een fijn verlof hadden. Vooral de formule van flexibiliteit zowel naar mede opvarenden als programma vonden we erg origineel en verrijkend. Daarenboven hebben we het gevoel dat we op vaargebied weer een flinke stap verder hebben gezet. We hopen dat ook in de toekomst nog de mogelijkheid zich voordoet om samen “op stap” te gaan.
Met vriendelijke groeten en zeker tot ziens. Ingrid en Roger.

Flottielje zeilen 2005 deel 2 – Een reisverslag van augustus 2005.

Zondag 31 juli tot 06 augustus.
We hebben afgesproken om vandaag te vertrekken en naar Gouda te varen samen met de Demarage. De Mandersluis gaat pas open om 9.30 uur en we liggen een half uur te vroeg voor de sluis. Snel varen is de boodschap want we moeten de bruggen van Dordrecht halen. We halen het nipt dankzij Jasper die wat terug is gekomen en derhalve de indruk geeft dat er verschillende schepen in konvooi onder de brug door willen. Na de brug genieten we van een vlotte reis naar Gouda waar we in een veel te krappe haven de nacht doorbrengen.
Maandag, de reis gaat vandaag naar Amsterdam, waar we deze nacht zullen doorvaren naar het IJ. Prachtige dag met veel vaargenot. We komen aan voor Amsterdam rond 20.00 uur; snel doortocht betalen en nog even gaan rusten. Om 23.20 uur is het zover: we maken ons klaar en gaan de eerste brug door en de sluis in. We varen achteraan het konvooi en kunnen amper allemaal de sluis in. Jasper en Liesbeth springen snel bij om de boot in de sluis op een degelijke manier vast te leggen. De middernachtelijke reis door Amsterdam is subliem. We genieten met volle teugen. De Sixhaven ligt afgeladen vol, even overleggen en we gaan dan maar door naar Hoorn. Ooit midden in de nacht het Markermeer over gestoken? Het is een aanrader. Een sterrennacht om nooit te vergeten. We volgen in het zog van de Demarage. Aankomst Hoorn om 7 u, we zagen de zon opkomen, prachtig!! We blazen een dagje uit op de wal en gaan shoppen. s’Avonds gaan we met zijn allen uit eten, en maken verder kennis met de deelnemers.
Woensdag. De weerinfo van Jasper meldt slecht weer op komst dus gaan we niet naar zee maar blijven op de binnenwateren. We varen terug naar Amsterdam, nu overdag. En ja hoor, de weer info van Jasper is schitterend want tegen de avond aan begint de ellende al, met forse regenbuien en krachtige windvlagen. We halen de Sixhaven op een degelijk tijdstip en meren aan tussen de wirwar van andere schepen. We gaan via de overzet even naar de stad toe en genieten van de vakantie en een heerlijk maal.
Donderdag. We gaan via Rotterdam terug naar Dinteloord. Prachtige reis met een erg “schipvriendelijk” Rotterdam waar de bruggen open gaan als je er aankomt en waar je dus niet telkens 20 minuten moet wachten. De marina is prachtig en we eten s’avonds in Hotel America. Heel leuk en goed eten. Speciaal. We komen aan in Dinteloord zondag middag en nemen afscheid van Rebecca.
Morgen starten we opnieuw met andere mensen en nog een schip erbij. Rob en Helga gaan ook met hun eigen schip mee.
8 tot 14 augustus.
We verzamelen om 9.30 op de Demarage en maken kennis met Rob en Helga bij een tasje koffie en verse cake. De planning wordt besproken en dan gaan we op weg naar Zierikzee. Het is mooi zeilweer en de voorspellingen voor deze week zijn goed. Vanuit Zierikzee plannen we na de weerinfo van Jasper om toch nog een dagje op de binnenwateren te blijven en we gaan binnendoor naar Vlissingen waar we juist op tijd aankomen om nog over de drempel binnen te varen. We gaan s’avonds gezellig eten met zijn allen en besluiten om de volgende morgen vroeg te vertrekken naar Oostende. Jasper komt bij ons aan boord om onze”zeedoop” te begeleiden. De volgende dag is het mooi weer maar nog een wat onrustige zee (toch voor ons) en Jasper gebruikt zijn zeilervaring om ons sneller te laten zeilen met onze kleine schuit dan onze reisgenoten die een 40 voet zeilen. Liesbeth is van alle markten thuis en slaagt erin om samen met Rob en Helga toch voor ons te komen. Net voor Zeebrugge worden wij beiden zeeziek en er wordt besloten om Blankenberge aan te lopen ipv Oostende. De rest van de dag gaan we op verkenning en we genieten van de Belgische kust.
Donderdag besluiten we na advies van Jasper en zijn weerteam om terug naar Vlissingen en de binnenwateren te gaan wegens aankomend slecht weer. Het gaat deze keer veel beter, geen zeeziekte meer en we genieten met volle teugen. We gaan door naar Middelburg om daar te overnachten. Het weer is snel slechter aan het worden en dat voelen we ook aan de golfslag en de wind. Blij dat we terug op rustiger water zitten. s’Avonds bij een gezellig maal overleggen we wat we gaan doen. We besluiten om de volgende dag naar Goes te varen omdat Liesbeth vindt dat het eerste haventje daar een plaatje is. En dat is het ook, alleen kunnen we er niet in en we meren aan waar we plaats vinden. Het avondmaal is uniek en de sfeer is ongelooflijk plezant.
Zaterdag varen we rustig terug naar Dinteloord en we sluiten de week af. Afspraak maandag om 9.30 op de Demarage.
16 tot 21 augustus. We starten terug met een kennismakingsrondje op de Demarage met de gebruikelijke koffie en gebak. We maken kennis met onze nieuwe reisgenoten, Renée en Rachel, waarna we vertrekken naar Hellevoetsluis. Het weer is prima en er wordt een wedstrijdje gezeild. We kunnen scherp aan de wind zeilen en er zit een stevig windje, prima zo. Na aankomst verkennen we Hellevoetsluis en we gaan allen samen iets eten. We bespreken de weerberichten en plannen de reis voor deze week. Er wordt goed weer voorspeld en we gaan naar Scheveningen. We steken de Maasvlakte over en komen aan in Scheveningen waar de schepen 5 rijen dik liggen. Iedereen is op weg naar Sail Amsterdam. We verwelkomen Margrite en gaan op stap om te genieten van ons verlof in gezelschap van mensen die we erg graag hebben en appreciëren. Jasper stelt voor om naar IJmuiden te zeilen en dan alle misbare fenders op de Demarage te brengen waarna alle deelnemers aan boord gaan en we de Sail meevaren.
Wij passen en opteren om terug te varen, we hebben het niet zo voorzien op deze drukte en kiezen voor de rust en kalmte van de zee. Rob en Helga zien dit ook zitten dus gaat iedereen maar mee terug. De avond daarna meren we aan in Middelharnis waar Jasper een staaltje van inventiviteit toont om aan elektriciteit te geraken voor alle boten. Prachtig Jasper!!!!
De laatste dagen zeilen en motoren we met zijn allen in een gezapig tempo huiswaarts. We verlaten het konvooi een dagje vroeger dan de anderen die nog even Brouwershaven onveilig gaan maken. Met spijt in ons hart nemen we afscheid maar hebben toch al in gedachten om volgend jaar van de partij te zijn als de flottielje naar Engeland gaat. Dit was te goed om niet over te doen.
Roger en Ingrid.