Meteo berichten voor de watersporter

Het weer is waarschijnlijk nog steeds het meest besproken onderwerp. Vaak wordt er dan besproken of en wat je eventueel kan verwachten van het weer zodat je zo goed mogelijk buitenactiviteiten kunt plannen. Het Nederlandse weer kent ook bijzondere uitschieters en kan per dag flink verschillen. Het weer blijft ons dus fascineren en speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Het is echter ook ingewikkeld om goed te kunnen voorspellen wat bijvoorbeeld specifiek de windverwachtingen zijn. Gegevens over de windrichting en windsterkte is met uitstek voor de watersporter belangrijk, of je nu een wedstrijd gaat varen of een paar dagen wilt rondtoeren op de Nederlandse binnenwateren of kustwateren.

Meteorologie komt eigenlijk van het woord meteoor. Het was dan ook de wetenschap van alles wat er in de lucht gebeurde. Uit veiligheidsoverwegingen en om de mogelijkheden van de natuur optimaal te kunnen benutten, is essentieel om de weersverwachtingen goed te kunnen interpreteren. Om bepaalde weersituaties tijdig te kunnen interpreteren en voorspellen, zijn vele gegevens nodig van een groot gebied.

Om het uitgebreid zoeken op het web te voorkomen en u van dienst te kunnen zijn, heeft Demarage Zeil Centrum een lijst samen gesteld waarin de belangrijkste weerinformatie websites zijn opgenomen voor de binnenwateren en kustgebieden.

Het weerbericht voor de Nederlandse Kust en de binnenwateren wordt uitgezonden op VHF kanaal 23 en 83. Lokale tijd (Nederland) 08.05 – 13.05 – 19.05 – 23.05 uur.

Weerbericht voor zeilers

Weersverwachting zoals uitgegeven door het KNMI

Watersport weerberichten

Marifoon weerbericht uitgegeven door het KNMI

Weerbericht voor zeilers

Scheepsweerbericht KNMI

Watersport weerberichten

Windkaarten tot vijf dagen vooruit

Weerbericht voor zeilers

Weerbericht Belgische kust

Watersport weerberichten

De overzichtskaarten van Bracknell t/m vijf dagen vooruit (T84) alsmede een uitgebreide uitleg (in het Engels)

Weerbericht voor zeilers

Shipping forecast and gale warnings (in het Engels)

Naast de bovenstaande sites die u snel en eenvoudig zullen helpen een “weerplaatje” te vormen, hebben wij voor u ook nog enkele zeer bruikbare links verzameld om het geheel te complementeren:

* NL actuele waterstanden www.rijkswaterstaat.nl/water
* NL verwachte afwijkingen www.knmi.nl
* NL getijdentabellen 2023 http://www.watersportalmanak.nl/getijdentabellen-2023
* D actuele waterstanden www.bsh.de

windkaarten

luchtdruk

windkracht