pinksteren 2016 zeillesbeleving met zeilschool Demarage
Zeilles
pinksteren 2016 zeillesbeleving met zeilschool Demarage
pinksteren 2016 zeillesbeleving met zeilschool Demarage

Eerdere zeil”ervaring” met catamaran, laser, surfplank en meezeilen maar nu dan echt zelf leren zeilen met een kajuitzeiljacht onder de deskundige en toegewijde leiding van zeilinstructeurJasper Daams van Demarage.

Sinds begin van de cursus in september 2015 vaarbewijs 1 en 2, CWO 1 en RYA marifooncertificaat behaald.

Voor CWO 2 examen ervaring opdoen in stromend water met getijdebeweging en onderweg de werkelijke praktijk van het marifoongebruik.

Dag 1 om 8.45 u vertrek uit Dinteloord met 67 voets jacht Mariflex Challence. Bemanning: Liesbeth en Jasper Daams en Liesbeth en Jan, cursisten.

Motoren door Volkerraksluis Zuid met BB vanwege masthoogte van 30 meter. Aanvraag via VHF kanaal 7. Met windje 4-5  in Hollands Diep op gereefde genua met ruime wind de Dortse Kil in. Veel beroepsvaart van alle kanten!! Op de motor naar de Oude Maas en onder de Spijkenisser en Botlek brug door. Aanvraag via kanaal 18, maar gelukkig gingen ze net open voor  beroepsvaart. Nieuwe Waterweg op naar Hoek van Holland, melden Maasmond Centrale (3).

Intussen meer dan voortreffelijke lunch gehad verzorgd door Liesbeth Daams, die overigens ook haar “mannetje” staat aan dek!! Op zee windkracht 5-6 NW; kunnen we Scheveningen haven wel aanvaren!? Info bij de havenmeester leert dat er geen brekende golven de havenmonding in gaan en we wagen het er op met gevaar terug te moeten keren.

Onder gereefd grootzeil en gereefde Yankee en kotterfok en bijna halve wind met 9 knopen over de grond (wat stroom tegen!) binnen 2 uur van HvH naar Scheveningen en zonder brekers de haven in. Wat een prachtige en leerzame ervaring; de harde wind en de vrijwel dwars inkomende metershoge golven die voelbare krachten op dit toch grote en zware schip uitoefenen. Een klein stuurfoutje kan grote gevolgen hebben; wij moesten al onze krachten inzetten om voor het ingaan van de haven de zeilen te strijken en met name het grootzeil zodanig dat de wind er geen vat meer op heeft.

Aankomst 18.00 uur en vanwege de drukte van de North Sea Regatta alleen nog een ligplaats naast twee vissersboten.

pinksteren 2016 zeillesbeleving met zeilschool Demarage
pinksteren 2016 zeillesbeleving met zeilschool Demarage
pinksteren 2016 zeillesbeleving met zeilschool Demarage
Oceaan Zeilen

We zijn toch in Scheveningen aangeland en José, echtgenote van Jan had beloofd een grote pan paella te maken en deze werd opgediend met een heerlijk glaasje wijn. Uitgebreid nakaarten over alle leermomenten en filosoferen over hoe heerlijk zeilen is als je maar beseft dat je altijd afhankelijk blijft van de krachten in de natuur en hoe daarmee verstandig en veilig om te gaan.

Dag 2 om 09.00 uur opstappen van cursiste Wieneke en vertrek uit Scheveningen haven te midden van de uitgaande bootjes en jachten van de North Sea Regatta.

Met ruime NW wind kracht 3-4 terug naar HvH. Relaxte tocht waarbij ook wij aan het stuurwiel hebben gestaan. Er stond nog een behoorlijke nadeining dus was het voor de beginners niet altijd even makkelijk om de aangegeven koers te houden.

Melden bij Maasmond en na toestemming via Nieuwe Waterweg, Oude Maas, Spui, Haringvliet, stukje Hollands Diep en Volkerrak terug naar Dinteloord. Onderweg gedegen onderricht in navigatie maar zelf de oplossingen aandragen voor de gewenste route met een schip met diepgang van ruim 3 m.

Terug in de haven om 19.45 u, opruimen en nog een borrel en terugzien op twee fantastische zeildagen met top instructie en catering van team Daams. Twee dagen samen kajuitzeiljacht beleving!!! Dank Jasper en Liesbeth Daams.

Liesbeth, Wieneke, Jan.