Zeilles CWO Jachtzeilen binnenwateren

(Jachtzeilen Non-Tidal)

Bij onze zeilschool leert u tijdens de diverse modules zeilen op een zeewaardig kajuitzeiljacht. Of u nu wilt kennismaken met Jachtzeilen of examen wilt doen voor CWO 1, 2 en 3, wij verzorgen het gehele traject. Onze CWO zeillessen worden afgestemd op uw wensen en ervaring en er is veel persoonlijke aandacht, doordat de lessen in kleine groepen van maximaal 4 personen worden gegeven. Hiernaast zorgt het uitgekiende zeillesprogramma ervoor dat u in een optimale leersituatie verkeerd en zich snel thuis voelt aan boord, wat het verloop van de zeilcursus bevordert. Bij zeilschool Demarage vindt u dan ook voor ieder wat wils en worden de zeillessen zoveel mogelijk ingericht op uw wensen en behoeften.

Wilt u eerst kennis maken met de zeilsport in het algemeen, meldt u dan aan voor een Kennismakingsles. Geheel vrijblijvend aan boord stappen om te ervaren of de zeilsport u aanspreekt. Ook kan tijdens een kennismakingsles uw kennis en ervaring getoetst worden om na afloop gezamenlijk te bepalen, welke cursusmodule het beste bij u past. De zeillessen zijn onderverdeeld in diverse niveaus met  specifieke lesonderdelen.

U lest op moderne schepen die zeer compleet uitgerust zijn volgens de strengste veiligheidsnormen. Bij de richtlijnen voor de duur van een bepaalde zeilcursus gaan we uit van een gemiddelde. Zoals u kunt begrijpen kan het van persoon tot persoon verschillen wat het aantal benodigde zeillessen is om een bepaald niveau te behalen. Dit hangt bijvoorbeeld af van uw reeds opgedane kennis en ervaring, maar ook van uw persoonlijke leertijd.
Voor elke cursusdag krijgt u huiswerk op dat tijdens de les met u besproken wordt. Zo wordt de theorie en praktijk steeds op elkaar afgestemd. Vanaf de eerste zeilles is het de bedoeling dat u zoveel mogelijk zelf vaart.

Het is mogelijk om de cursussen aaneengesloten of op losse dagen te laten plaatsvinden. Bij aaneengesloten dagen kunt u overnachten aan boord van uw lesboot. U kunt er ook voor kiezen om losse dagen te lessen, zodat het geleerde tussen de lessen goed kan bezinken. Waar u ook voor kiest, u zult merken dat u tijdens de zeillessen even geheel loskomt van de dagelijkse beslommeringen.

De zeillessen voor CWO Jachtzeilen Binnenwateren (Non-Tidal), zijn onderverdeeld in de volgende hoofdmodules:
– Zeillessen CWO 1
– Zeillessen CWO 2
– Zeillessen CWO 3

Zeilles Jachtzeilen CWO 1

De zeillessen Jachtzeilen CWO 1 leiden u op tot volwaardig bemanningslid. Tijdens deze zeillessen leert u zeilen met een kajuitzeiljacht op de Nederlandse binnenwateren. Er wordt onder andere aandacht besteed aan het manoeuvreren bij sluizen, bruggen en het veilig aanleggen in de haven. Verder wordt er veel aandacht besteed aan de verschillende zeilprocedures. Naast de belangrijkste basis theorieën wordt er ook uitvoerig ingegaan op de veiligheid op het water, manoeuvreren op de motor en bedienen van de zeilen.

Het CWO 1 diploma Jachtzeilen is bestemd voor personen van 16 jaar en ouder die als bemanningslid op (zeegaande) kajuitzeiljachten onder de verantwoordelijkheid van een schipper kunnen functioneren en de kennis en de vaardigheden bezitten, zoals onder andere op het vlak van;

 • Het zeiljacht zeilklaar te maken;
 • Koers varen/zeilmanoeuvres;
 • Af te meren en zeiljacht veilig achter laten met behulp van springen en trossen;
 • De diverse reglementen;
 • Het gebruik maken van kaart en almanak;
 • Aan- en afmeren aan hogerwal;
 • Manoeuvreren op de motor.

Zeilles Jachtzeilen (Non-Tidal) CWO 2

Het  CWO 2 diploma Jachtzeilen (Non-Tidal)  leidt u op tot beginnend zelfstandig schipper onder eenvoudige omstandigheden. Na de zeillessen voor CWO 1 te hebben afgerond, kunt u zeilen als een volwaardig bemanningslid en in de vervolg zeillessen CWO 2 leert u de verantwoordelijkheid te dragen voor een zeiljacht en bemanning. Het vaargebied betreft uitsluitend de (ruime) niet stromende binnenwateren (Non-Tidal). De vereiste ervaring voor dit diploma is 150 mijl.

In het praktijkgedeelte van CWO 2 komen o.a. de volgende zaken aan bod:

 • Overstag gaan en laveren;
 • Gijpen;
 • Communicatie;
 • Reven en ontreven;
 • Sturen, ook op kompas;
 • Man over boord manoeuvre;
 • Extra motor manoeuvreren;
 • Zeilen in smal water, dan wel vaarwater waar beperkingen gelden.
Met het diploma Jachtzeilen (Non-Tidal) CWO 2 kunt u op verantwoorde  wijze zeiltochten ondernemen op de ruime binnenwateren. Het is aan te bevelen om aansluitend een jacht te huren om het geleerde in de praktijk te brengen en ervaring op te doen. Bij Demarage Zeil Centrum kunt u hiervoor uiteraard uitstekend terecht. Kijk voor meer informatie bij Zeiljachtverhuur.

Het vaarbewijs deel 1 is geen harde eis voor de CWO Jachtzeilen diplomalijn, maar wordt sterk aanbevolen vanwege de elementaire basiskennis over wetten en regels, techniek, veiligheid, betonning / bebakening, meteorologie, manoeuvreren en maatregelen bij bijzondere omstandigheden. Kijk voor meer informatie over de diverse theoretische zeilcursussen ook bij Vaarbewijzen en Marifoon.

Zeilles Jachtzeilen (Non-Tidal) CWO 3

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.